vik

Äänestääkö kone puolestasi?

Yhdysvaltain presidentinvaaleista on aikaa jo kuukausi, mutta äänten tarkistuslaskenta on yhä käynnissä. Sähköisten äänestyskoneiden on epäilty antavan virheellisiä tuloksia.

Suomessakin kokeiltiin äänestyslaitteita vuoden 2008 kunnallisvaaleissa kolmessa kunnassa. Satoja ääniä katosi bittiavaruuteen. Sähköisiä oikeuksia puolustavan Effi ry:n avulla äänestäjät tekivät valituksen, ja Korkein hallinto-oikeus määräsi vaalit uusittavaksi.  https://effi.org/sahkoaanestys-faq.html

Nyt hallitus on jälleen ehdotellut sähköiseen äänestykseen siirtymistä, vaikka aiemmin todetut ongelmat eivät ole kadonneet mihinkään.

Nyky-yhteiskunnassa lähes kaikki toimii sähköisesti – pankit, verot, kaupat jne. Raha liikkuu netissä bitteinä luotettavasti ja tietoturvallisesti. Miksi ei äänet?

Kun rahaa siirretään, niin pankki, maksaja ja saaja näkevät mitä tapahtuu. Jos tilille ilmestyy tai sieltä katoaa vääriä summia, virhe huomataan ja voidaan korjata. Äänestysjärjestelmän sen sijaan on häivytettävä tieto, ketä kukin äänesti.

Lippuäänestys toimii nopeasti ja luotettavasti. Eri puolueiden luottamushenkilöt laskevat liput yhdessä, ja tarkistuslaskennan tekevät eri henkilöt. Uurnaan pudotettuja paperilippuja ei voi yhdistää äänestäjiin. Liput eivät haihdu olemattomiin eikä niihin kirjoitetut numerot muutu, kuten bittiäänille voi käydä.

Ääntenlaskun tulokset kyllä saadaan eteenpäin nettiyhteyden kautta nopeammin ja vähintään yhtä luotettavasti kuin puhelimitse. Sähköinen äänioikeusrekisteri on kätevämpi kuin paperinen vaaliluettelo. Itse äänestys on kuitenkin syytä tehdä konkreettisin lipuin.

Nettiäänestyksessä olisi lisäksi muitakin ongelmia, mm. vaalisalaisuuden vaarantuminen.

Vaalisalaisuus on demokratian tärkeä edellytys, Jokaisen täytyy saada äänestää päättäjäksi ketä itse haluaa ilman lähipiirin painostusta tai äänten ostamista. Äänestyspaikalla vaalivirkailijat huolehtivat vaalisalaisuudesta, mutta nettiäänestyksessä siitä ei ole mitään takeita.

Onkin ironista, että samaan aikaan kun oikeusministeriö puuhaa uudistusta, joka vaarantaa koko vaalien luotettavuuden, se on huolestunut vaalivirkailijoiden "esteellisyydestä" ja on siksi kieltänyt ehdokkaita osallistumasta vaalilautakuntiin.  Tämä on absurdia, koska ei ehdokkailla ole sen enempää mahdollisuutta vaikuttaa vaalitulokseen kuin muillakaan ihmisillä. Toivottavasti silti vielä löytyy riittävästi kansalaisia tähän tärkeään tehtävään.

Olen toiminut vaalilautakunnan puheenjohtajana kuusissa vaaleissa. Ääntenlaskenta yhdistää poliitikkoja ja äänestäjiä yli puoluerajojen. Tätä demokraattista perinnettä ei pidä katkaista eikä siirtää vastuuta ihmisiltä koneille.


Virpi Kauko

Varavaltuutettu (vihr)
Jyväskylä


Tämä kirjoitus julkaistiin Keskisuomalaisen mielipidesivulla lauantaina 10.12.2016.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Joo, oikeassa olet. Joku tyyppi pyysi linkkejä - mä annoin noin tusinan ja sitten kaikki hävisi uusien uutisten alle.

Mä katson jos vielä löydän.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

En löytänyt, mutta googlettamalla Harri Hursti löytää ainakin tämän:

https://www.youtube.com/watch?v=rBO9EyF2tNU

Toisaalta; toimiiko meillä demokratia muutenkaan?
Jossakin Itä-Brutalistanin läntisessä kaupunginosassa tyyppi joka äänestää väärin - ammutaan saman tien. Ei oo paljoa lehmänkaupoilla asiaa.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Mä oon nyt tutkinnu kolme (3) vuotta kissujen elämää. Ne tulee jopa kapakkiin mun kanssa. Ne tietää vapaudesta kaiken. He ovat ainoita tosivapaita.

Eivät saa hepulia siitä, että pyykit on pesemättä tai etten ole taaskaan kirjannut viimeisiä juttuja.
Sorry, jos tää lähtee vähän sivupoluille, mutta meidän kannattais' oppia kissuista. Mulla on niitä täällä vuoristossa ainakin kymmenen (10). Eikä ne oo mun, vaan kyläläisten, mutta kun mä annan niille ruokaa niin ne leiriytyy tohon pihalle.
Sorry, nyt koko homma lähti lapasesta.

Kissujen ikuinen ystävä;
Henry

Toimituksen poiminnat